“Als ze het maar goed doen op school”. Zomaar een uitspraak die ik kort geleden te horen kreeg van een collega-moeder. Een uitspraak waarvan ik vond dat ik er iets over moest zeggen. Het raakte me namelijk. En de discussie begon.
“Wat is dan goed doen op school volgens jou?”, vroeg ik aan haar. Is dat hoge cito-scores halen? Is dat met plezier naar school gaan? Is dat in plusgroepjes zitten? Is dat voldoende uitgedaagd worden? Is dat gezien worden door de leerkracht en de juiste hulp krijgen waar nodig? Deze moeder viel stil.
Thuis hebben we helaas moeten meemaken wat er gebeurt wanneer iemand het niet goed doet op school. Onze zoon werd te weinig uitgedaagd en zat letterlijk verveeld in de klas zit. Hij werd niet begrepen door de leerkracht en dit had ver strekkende gevolgen voor hem. Gelukkig hebben we een school gevonden waar hij weer met veel plezier naar toegaat, nieuwe vriendschappen heeft gesloten en gezien wordt door de leerkracht. Het plezier in leren is terug.
En sinds een half jaar gaat onze dochter ook naar school. Nog meer dan bij onze zoon, houden we een vinger aan de pols en hebben we zeer regelmatig gesprekken met de leerkracht en intern begeleiders. Elke week, elke maand gaat het ietsje beter, maar echt goed? Bij onze dochter is het evenwicht zo fragiel dat het met de week wisselt. De ene week komt ze met werkjes thuis en de andere week is ze zo vermoeid dat twee dagen school al te veel van haar vraagt.
Voor onze dochter zijn er een heleboel voorwaarden waaraan voldaan moet worden, voordat ze het goed kan doen op school. Haar fysieke gezondheid speelt daar een hele belangrijke rol in. De juiste medicatie in de juiste dosering is noodzakelijk. Daarnaast wil je als kind met een beperking of chronische ziekte gezien worden als mens en niet als dat kleine meisje, of de jongen in de rolstoel. En ondanks dat je met een beperking niet alles kan, moet je binnen de grenzen van het kunnen uitgedaagd worden.
De collega-moeder zei niets meer. Duidelijk werd dat we allebei een andere definitie hadden van ‘het goed doen op school’.
Gonnie is moeder van Menno & Brechtje